Luxusné dlho dusené mäso na zelenine a červenom víne, ktoré sa vám rozplynie v ústach, môžete podávať napríklad ako delikátnu večeru či slávnostný obed. Servírujte so zelenými fazuľkami a polentou.
INGREDIENCIA
- 6 jahňacích kolienok (celkom asi 2,5 kg)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 stredné cibule, nakrájané
- 3 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
- 10 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 1 (750 ml) fľaša suchého červeného vína
- 1 konzerva (800 ml) nakrájaných paradajok so šťavou
- 400 ml kuracieho vývaru
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 5 lyžičiek nasekaného čerstvého rozmarínu
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
POSTUP
- Kolienka posypeme soľou a korením.
- V ťažkom veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokom plameni.
- Po dávkach pridávame kolienka do hrnca a restujeme dohneda zo všetkých strán, asi 8 minút.
- Preneste kolienka do misky.
- Do hrnca pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak a restujeme dozlatista, asi 10 minút.
- Vmiešame všetky zostávajúce ingrediencie.
- Vrátime kolienka do hrnca a zatlačíme dole, aby sa ponorili.
- Tekutinu privedieme do varu.
- Znížime teplotu na stredne nízku.
- Zakryjeme a dusíme, kým mäso nezmäkne, asi 2 hodiny.
- Odkryjeme hrniec a dusíme, kým mäso nezmäkne, asi o 30 minút dlhšie.
- Preneste kolienka na tanier a zakryte potravinárskou fóliou.
- Omáčku varte v hrnci do zhustnutia, asi 15 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- Nalejte omáčku cez kolienka a servírujte.