Zo všetkých častí králika sú najlepšie zadné stehná. Skúste si ich pripraviť podľa nášho návodu s lahodnou krémovou omáčkou francúzskeho štýlu so šalotkou a horčicou. Pokiaľ si nechcete kupovať fľašu Lillet Blanc len kvôli tomuto receptu, môžete použiť suché biele víno.
Čo budete potrebovať
- 1 zadné králičie stehno s hmotnosťou cca 200 g
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice nasekané šalotky
- 1/4 šálky aperitívu Lillet Blanc (alebo suchého bieleho vína)
- 2 strúčiky cesnaku, rozotreného
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 vetvičky tymiánu
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- soľ podľa chuti
Postup
- Do hrnca pridajte trochu oleja a na stredne vysokej teplote opečte vonkajšiu stranu králičieho stehienka dozlatista.
- Vyberte a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte trochu oleja a šalotky.
- Nechajte šalotku restovať na strednom plameni a keď sa zredukuje, pridajte trochu soli a masla.
- Akonáhle sú šalotky zosklovatené, pridajte Lillet Blanc alebo trochu suchého bieleho vína.
- Potom pridajte dijonskú horčicu, smotanu, tymian a roztlačené strúčiky cesnaku.
- Všetko priveďte do varu a pridajte späť králičie stehno.
- Na králičie stehno nalejte omáčku.
- Hrniec priklopte pokrievkou a znížte plameň na najnižší možný.
- Nechajte variť hodinu a pol.
- Opatrne vyberte stehno z hrnca na tanier a lyžičkou ho prelejte omáčkou.
- Ozdobte šalátom alebo čerstvými klíčkami a podávajte.
Vyskúšajte aj naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom , ktoré skvele poslúžia ako chutná večera či menší obed!