Šťavnaté dusené kuracie stehenné rezne so kelom servírované s bylinkovými špecľami sú výdatným jedlom, ktoré sa skvele hodí na víkendový obed. Potešte svoju rodinu zase niečím novým!
Čo budete potrebovať
- 1 kg kuracích stehenných rezňov, nakrájaných na 5 cm kúsky
- hladká múka
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 g masla
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na 3 cm kúsky
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 125 ml suchého bieleho vína
- 435 ml kuracieho vývaru
- 120 g kyslej smotany
- 100 g kelu, nahrubo nasekané
Na špecle:
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
- 2 lyžice nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petržlenové vňate
- 3 vajcia
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Kuracie mäso bohato osoľte a okoreňte.
- Obaľte ho v múke a prebytok straste.
- Veľký ťažký hrniec zahrejte na strednom plameni.
- Pridajte 1 lyžicu oleja, 10 g masla a polovicu kuracieho mäsa.
- Opekajte, podľa potreby obracajte, 5 minút alebo do zlatohneda.
- Mäso preložte na tanier.
- Opakujte so zvyšným mäsom.
- Dajte bokom.
- Pridajte zvyšný olej a maslo, cibuľu a cesnak a restujte za stáleho miešania, aby sa zoškrabali opečené kúsky, 3 minúty alebo kým cibuľa nezmäkne a nezezlátne.
- Pridajte víno, priveďte do varu a varte 2 minúty alebo kým sa víno mierne nezredukuje.
- Vráťte mäso do hrnca.
- Pridajte kuracie vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte a za občasného miešania varte 30–35 minút alebo kým kura nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Medzitým si pripravte špecle.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, pažítku, petržlenovú vňať, 3 lyžičky soli a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vývar, kým sa nespoja.
- Postupne zašľahajte vaječnú zmes do múčnej zmesi.
- Medzitým priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci na vysokom plameni a potom plameň znížte.
- Pomocou silikónovej stierky pretlačte polovicu cesta 5 mm širokými otvormi v sitku do vriacej vody.
- Špecle varte asi 10 sekúnd alebo do zmäknutia.
- Pomocou dierovanej lyžice vyberte špecle, sceďte a dajte na plech.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Uvarené špecle udržujte teplé, kým nie sú pripravené na podávanie.
- Priveďte znovu kuraciu dusenú zmes do varu na strednom plameni.
- Pridajte kyslú smotanu a kel a premiešajte, aby sa omáčka prepojila a kel zvädol.
- Teplé špecle rozdeľte do 4 plytkých misiek a prelejte dusenou kuracou zmesou.
- Užite si to!