Hoci máme perkelt vo väčšine prípadov zažitý ako pokrm z hovädzieho, nie je problém ho uvariť aj s iným druhom mäsa. Ostatne morka je vďačné mäso a hodí sa prakticky na čokoľvek. Spolu s cibuľou tvoria nerozlučné parťáky a postarajú sa aj o luxusnú chuť.
Ingrediencie:
- 1,2 kg morčacích pŕs nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 300 ml paradajkovej omáčky
- 2 lyžičky pasty z hovädzieho bujónu alebo 2 kocky hovädzieho bujónu
- 1/2 šálky vody
- 3 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička octu
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
- 1 balenie vaječných rezancov
Postup:
- Kúsky mäsa osolíme a okoreníme. Do veľkého hrnca dáme zahriať olej na stredne vysokú teplotu.
- Akonáhle je horúci, prihodíme kúsky mäsa a opečieme zo všetkých strán. Opečené kúsky vyberieme na tanier.
- Do hrnca pridáme cibuľu a restujeme dozlatista.
- Mäso vrátime späť do hrnca. Prilejeme paradajkovú omáčku, ocot aj vodu, prihodíme bujón s paprikou.
- Hrniec prikryjeme, znížime teplotu na minimum a varíme 2 hodiny, kým sa mäso nerozpadne.
- Zložíme z platne a necháme 10 minút vychladnúť.
- Potom vmiešame kyslú smotanu. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme a okoreníme.
- Uvaríme rezance podľa návodu na obale, naservírujeme na tanier a prelejeme hotovou mäsovou zmesou.