Úžasný rustikálny guláš, ktorý je ideálny pre chladnejšie dni, pretože vás skvele zahreje. Je výdatný, lahodný a na svoje mu prídu aj tí, ktorí zverinu nemajú dvakrát v láske.
Čo budete potrebovať
Na paprikové maslo:
- 110 g masla, izbové teploty
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a mleté čierne korenie
Na guláš:
- 700 g srnčieho mäsa vhodného na guláš, nakrájaného na 2,5 cm kúsky
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 1 žltá cibuľa, nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžica tamari
- 1 šálka smotany na šľahanie
- ½ šálky vody
- 1 lyžica sušeného rozmarínu
- 1 lyžička mletej papriky
- 3 sušené bobule borievky
- 600 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na kocky
- 2 lyžice masla
- soľ a mleté čierne korenie
Postup
- V miske dôkladne premiešajte maslo a papriku.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Odložte na neskôr.
- Polovicu olivového oleja rozohrejte vo veľkej liatinovej panvici so silným dnom na stredne vysokom plameni.
- Mäso opekajte po dávkach, kým nebude dobre opečené.
- Bohato dochuťte soľou a korením.
- Keď je posledná várka mäsa dozlatista opečená, vyberte z panvice a dajte bokom na neskôr.
- Do panvice pridajte mrkvu, cibuľu a cesnak a zvyšný olej.
- Restujte minútu alebo dve.
- Mäso vložte späť do panvice spolu s tamari, smotanou na šľahanie, vodou a korením.
- Priveďte do varu.
- Priklopte pokrievkou, znížte plameň a nechajte 1,5 hodiny variť.
- Raz za čas premiešajte.
- Zeler orestujte na masle v samostatnej panvici dozlatista.
- Keď zostáva približne 15–20 minút doby varenia, pridajte k dusenému mäsu zeler.
- Dusené mäso podávajte s paprikovým maslom.