Dusený králik s horčicou a feniklom

Dusený králik s horčicou a feniklom

Tento recept na králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína si obľúbite a to nielen pre jeho jednoduchosť, ale hlavne pre tú nezabudnuteľnú chuť. Podávajte napríklad s polentou.

Čo budete potrebovať

  • 1/2 šálky dijonskej horčice
  • 2 lyžice žltého horčičného semienka
  • jeden 3kilový králik, naporciovaný na predné a zadné behy a 1 celý chrbát, všetko s kosťou
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
  • 1 fenikel, nakrájaný na centimetrové kocky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 4 listy šalvie
  • 1/4 šálky suchého bieleho vína
  • 2 šálky králičieho alebo kuracieho vývaru
  • polenta, na podávanie

Postup

  • V miske zmiešajte dijonskú horčicu a horčičné semienka.
  • Časti králika dochuťte soľou a korením.
  • Potrite horčicou celé kúsky králika.
  • Prikryte a dajte cez noc do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160°C.
  • Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte olej.
  • Pridajte kúsky králika a opekajte na miernom ohni, kým nezozlátnu, asi 2 minúty z každej strany; kúsky opatrne otáčajte, aby na králikovi zostalo čo najviac horčičnej kôrky.
  • Preložte králika na tanier.
  • Na panvicu pridajte cibuľu, fenikel, tymian, rozmarín a šalvia.
  • Zakryte a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne, asi 10 minút.
  • Pridajte víno a varte, zoškrabte opečené kúsky z dna panvice.
  • Pridajte vývar a priveďte do varu.
  • Kúsky králika pridajte do panvice.
  • Panvicu prikryte a králika duste v hornej tretine rúry asi 50 minút, kým nezmäkne.
  • Odkryte a duste ďalších 10 minút.
  • Preložte králika na tanier.
  • Bylinky vyhoďte.
  • Omáčku varte na vysokej teplote, kým sa tekutina nezredukuje o dve tretiny, asi 5 minút.
  • Dochuťte soľou a korením a kúsky králika vráťte do omáčky prehriať.
  • Podávajte v plytkých miskách na polente.
Králik dusený v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína v hrnci a vedľa je položená miska polenty.
www.foodandwine.com

A čo naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom ? Ideálna ako chutná večera či menší obed!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.