Tento recept na králika duseného v lahodnej omáčke z feniklu, horčice, byliniek a bieleho vína si obľúbite a to nielen pre jeho jednoduchosť, ale hlavne pre tú nezabudnuteľnú chuť. Podávajte napríklad s polentou.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky dijonskej horčice
- 2 lyžice žltého horčičného semienka
- jeden 3kilový králik, naporciovaný na predné a zadné behy a 1 celý chrbát, všetko s kosťou
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
- 1 fenikel, nakrájaný na centimetrové kocky
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 4 listy šalvie
- 1/4 šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky králičieho alebo kuracieho vývaru
- polenta, na podávanie
Postup
- V miske zmiešajte dijonskú horčicu a horčičné semienka.
- Časti králika dochuťte soľou a korením.
- Potrite horčicou celé kúsky králika.
- Prikryte a dajte cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte olej.
- Pridajte kúsky králika a opekajte na miernom ohni, kým nezozlátnu, asi 2 minúty z každej strany; kúsky opatrne otáčajte, aby na králikovi zostalo čo najviac horčičnej kôrky.
- Preložte králika na tanier.
- Na panvicu pridajte cibuľu, fenikel, tymian, rozmarín a šalvia.
- Zakryte a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne, asi 10 minút.
- Pridajte víno a varte, zoškrabte opečené kúsky z dna panvice.
- Pridajte vývar a priveďte do varu.
- Kúsky králika pridajte do panvice.
- Panvicu prikryte a králika duste v hornej tretine rúry asi 50 minút, kým nezmäkne.
- Odkryte a duste ďalších 10 minút.
- Preložte králika na tanier.
- Bylinky vyhoďte.
- Omáčku varte na vysokej teplote, kým sa tekutina nezredukuje o dve tretiny, asi 5 minút.
- Dochuťte soľou a korením a kúsky králika vráťte do omáčky prehriať.
- Podávajte v plytkých miskách na polente.
A čo naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom ? Ideálna ako chutná večera či menší obed!