Bohatá a chutná omáčka z bieleho vína, kuracieho vývaru, horčice, čerstvých byliniek, kaparov a crème fraîche servírovaná s kusmi králika je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
- 1 (3 až 4 kilový) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
- soľ a korenie
- 1 a ½ lyžice masla
- 1 a ½ lyžice oleja
- 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 a ½ šálok kuracieho vývaru
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- pár vetvička tymiánu
- 12 listov šalvie
- ½ šálky crème fraîche
- 1 lyžička nasekaných kapar
- nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup
- Králika dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte veľkú hlbokú, ťažkú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte maslo a olej.
- Na rozpálenom tuku opekajte králičie mäso po dávkach asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
- Opečeného králika vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne, asi 5 až 6 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- Posypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa múka dobre nezapracuje.
- Potom varte asi minútu.
- Pridajte víno a 1 šálku vývaru a šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
- Pridajte tymian a šalvia.
- Panvicu prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
- Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno budete musieť vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
- Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
- Dajte panvicu na sporák na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
- Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
- Ochutnajte omáčku a prípadne dochuťte.
- Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
- Posypte pažítkou.
- Nechajte si chutiť!
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s králikom a zaručene si pochutnáte! Máme pre vás pečené aj dusené varianty.