Tekvica je v Česku čím ďalej obľúbenejšou surovinou.
Dá sa použiť nasladko aj naslano, variť, piecť, smažiť, zapekať aj zavárať.
Veľmi ľahko a rýchlo z nej možno pripraviť aj výborné recepty na tekvicové rizoto.
Inšpirujte sa v našom článku
Naše recepty
Tekvicu a kapustičky si môžete pre ešte zdravší spôsob uvariť v niektorom z parných hrncov z našej recenzie . Pozrite sa na ich ďalšie výhody.
Nie je tekvica ako tekvica. . .
Tekvica sa prezýva Kráľovnej jesene, sú farebné, pokrmy z nich sú hutné, zasýtia a sú plné živín a vitamínov.
Na pultoch supermarketov je bežne k dostaniu niekoľko druhov, pričom každý je trochu iný:
Tekvica Hokkaido
Pôvodne japonský druh, ktorý v poslednom čase získal veľkú popularitu. Nemusí sa lúpať, má krásny tvar a sýto oranžovú farbu.
Hodí sa na prípravu polievky alebo koláčov.
Inšpirujte sa našimi receptami na tekvicovú polievku .
Špagetová tekvica
Menej sladký druh, ktorá je považovaný za jednu z najchutnejších tekvíc. Po upečení sa dužina rozpadá na drobné vlákna – tieto „špagety“ je možné použiť do polievky, alebo ako alternatíva klasických cestovín.
Maslová tekvica
Tento druh má tvar hrušky a sladkastú maslovú chuť. Hodí sa na pečenie, na sladko do múčnikov aj na slano s bylinkami a ďalšou zeleninou. Je výborná na prípravu tekvicového pyré.
Muškátová tekvica
Chutovo pripomína batáty a je vhodná na prípravu tekvicovej kaše alebo pyré, možno ju konzumovať aj surovú.