Z plodov josty sa dá pripraviť báječný džem s plnou chuťou bez nutnosti pridávať pektín. Potrebný cukor sa bude líšiť v závislosti od zrelosti ovocia a vašich chuťových preferencií.
Ingrediencie
- 4 šálky josty, odstopkované
- 2-4 hrnčeky cukru
- 1/4 šálky limetkovej šťavy
Postup
- Jostu umyte a odstopkujte a priveďte do varu vo veľkom hrnci s 1/4 šálkou limetkovej šťavy.
- Potom, čo bobule začnú púšťať šťavu, pridajte cukor a pred ochutnaním niekoľko minút povarte, aby ste skontrolovali sladkosť.
- V prípade potreby pridajte viac cukru a pokračujte vo varení.
- Skúšku tuhosti urobte tak, že na studený tanier kvapnete trochu horúceho džemu, necháte vychladnúť, a pokiaľ nesteká, je hotový.
- Nalejte do sterilizovaných pollitrových pohárov a spracujte 10 minút vo vodnom kúpeli.
- Vyberte poháre z vody a nechajte cez noc vychladnúť na uteráku alebo horúcej podložke.
- Užite si to!
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na domácu zmrzlinu a pripravte si skvelé letné osvieženie!