Riboflavín (E101) je prírodné farbivo žltej až oranžovej farby.
Stretnúť sa môžete aj s označením laktoflavín alebo vitamín B2.
Táto látka patrí medzi flavíny a zároveň medzi 8 vitamínov skupiny B.
Hlavné dôležité body o E101 – riboflavín:
Je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E101
Prírodné farbivo E101 je možné získať chemickou syntézou z 3,4-dimethylanilinu a ribózy.
Ďalšou možnosťou je mikrobiologická metóda, kedy sa látka získava z huby Eremothecium.
Poslednou možnosťou sú geneticky modifikované baktérie Bacillus subtilis.
Na čo sa používa riboflavín?
Farbivo E101 sa používa v potravinárskom priemysle. Najčastejšie sa nachádza v detských kašiach alebo arašidovom masle.
Prirodzene sa riboflavín vyskytuje v mäse, mlieku, pečeni, hydinovom mäse, rybách a vajciach. Zo zeleniny sa nachádza v brokolici, špenáte, bielej kapuste, pohánke a ďalších.
Zakúpiť a konzumovať ho ale môžete aj ako doplnok stravy vo forme tabliet.
Je E101 zdravé?
Riboflavín je veľmi dôležitý pre zdravie nechtov, vlasov, pokožky a štítnej žľazy. Telo ho potrebuje na tvorbu protilátok, erytrocytov a reguláciu reprodukčných funkcií.
Pri nedostatku vitamínu B2 sa môže objaviť stomatitída, cheilóza, glositída, svalová slabosť alebo poruchy zraku.
Vitamín funguje aj ako antioxidant, ktorý dokáže zničiť voľné radikály. Tieto bunky sú zodpovedné za mnoho ochorení, vrátane rakoviny.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európe sa riboflavín využíva ako prírodné farbivo pri výrobe vanilkovej zmrzliny, Cini Minis Nestlé, Almond Alpro, vanilkového pudingu od Dr. Oetkera alebo tyčinky Margot.
V Spojených štátoch sa riboflavín používa ako farbivo potravín a nápojov, napr. Tiger energy drink alebo Red Bull, Vitamín C. Často ho ale využívajú ako súčasť liekov a doplnkov stravy.
Celosvetovo sa E101 používa ako potravinárske farbivo a liek na mnoho chorôb.