Glukosaoxidasa (E1102), do potravín sa pridáva kvôli svojim oxidačným účinkom. Nahrádza oxidanty, ako je napríklad bromičnan.
V potravinárskom priemysle má množstvo využití. Zlepšuje farbu a chuť, odstraňuje glukózy zo sušených vajec a kyslík z rôznych štiav a nápojov.
Hlavné dôležité body o E1102 – glukosaoxidasa:
Bezpečná látka.
Vhodná pre deti.
Potenciálny alergén pri zlom použití.
Nie je povolená v Európskej únii.
Výroba E1102
Tento enzým produkujú určité druhy húb (Aspergillus niger a Pennicillium) a za prítomnosti kyslíka a glukózy vykazuje antibakteriálnu aktivitu.
Je tiež produkovaný hypofaryngeálnymi žľazami včelích robotníc a ukladaný do medu, kde pôsobí ako prírodný konzervant.
Kde sa glukosaoxidasa používa?
Glukosaoxidasa podporuje produkty pri pečení, aby boli plnšie a nadýchanejšie. Preto sa najčastejšie pridáva do:
- mrazených pizz
- baget
- chlebov
- raňajkových cereálií
Je E1102 zdravé?
E1102 môže byť potenciálnym alergénom iba pri vdýchnutí. Príznakom bude vyvolanie alergie, astmy alebo dýchacích ťažkostí.
Inak sa glukosaoxidasa považuje za bezpečnú látku.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii je táto látka zakázaná.
V krajinách ako je USA, Austrália a Nový Zéland sa do potravín stále pridáva.
Ako glukosaoxidasa nahradiť?
Ako náhradu je možné použiť prírodné zahusťovadlá ako je kukuričný škrob, tapioka alebo zemiakový škrob.