Tento enzým je jednou z tajných prísad v cukrárskom, priemysle. Spôsob použitia sa v zásade nijako vo svete nelíši a najväčšiemu úspechu sa teší práve v potravinárskom priemysle.
Označením E 1103 je vyjadrené, že tento stabilizátor patrí do skupiny „éčok“, ktoré sú všeobecne povolené na výrobu potravín.
Hlavné dôležité body o E1103 – invertáza
Ide o emulgátor
Je to prírodná látka a vyskytuje sa bežne v našich slinách
Je vhodná pre deti a nijako neohrozuje zdravie a vývoj dieťaťa
Nie je to bežný alergén
Je vhodná pre vegánov
Výroba E1103
Invertáza sa obvykle získava fermentáciou kvasníc, buď z pekární, alebo pivovarov. Predáva sa buď ako číra tekutina, alebo ako prášok, ktorý je možné rozpustiť vo vode.
Kde sa invertáza používa?
Najčastejšie sa používa v priemyselne vyrábaných sladkostiach, pretože to je enzým, ktorý sa bežne používa na výrobu cukríkov s tekutým stredom, čerešní v čokoláde, fondánových cukríkov, smotanových vajíčok a ďalších likérov, tiež udržuje pečivo po dlhšiu dobu mäkké.
Konkrétne produkty
- Dr. Oetker marcipán
- Ritter šport čokoláda s marcipánom
- Midnight mind čokolády
- Mozartovej gule
Je E1103 zdravé?
U invertázy neboli zaznamenané žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus a všeobecne je považovaná za bezpečnú.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Ako v EÚ, tak v USA bolo schválené úradmi zaoberajúcimi sa bezpečnosťou potravín. Použitie je primárne v cukrárskych výrobkoch a sladkých náplniach.
Kde ju kúpiť?
Pretože sa invertáza bežne používa pri pečení a výrobe cukroviniek, je najlepšie ju hľadať v dobre zásobovaných obchodoch s produktmi na zdobenie tort.
Skladovanie
Invertáza by mala byť skladovaná v chladničke.
Cukríky kde je stabilizátor pridaný by mali byť skladované pri izbovej teplote na miesto v chladničke.