Toto „éčko“ môžeme nájsť aj pod ďalšími názvami ako je karmín alebo košelina, je to jasne červené farbivo, ktoré nájdeme v mnohých voľnopredajných potravinách.
Všetky názvy označujú červené farbivo prírodného pôvodu, ktoré je rozpustné vo vode. Jej použitie je pomerne drahou záležitosťou, a tak býva nahradzovaná inými červenými farbivami.
Hlavné dôležité body o E120 – kyselina karmínová
Je to farbivo
Je to prírodná látka získavaná sušením tiel niektorých druhov hmyzu
Nie je vhodná pre deti , aj keď sa jedná látku, ktorá má prírodný pôvod, sú jej prisudzované účinky, ktoré u detí môžu spôsobiť hyperaktivitu
Je to alergén , ktorý je vyrábaný z derivátu antrachinónu, ktorý má rakovinotvorné účinky. U niektorých citlivejších jedincov môže byť dôvodom pre vznik žihľavky, nádchy, astmy alebo dokonca anafylaxie (prudká reakcia tela na alergén)
Toto farbivo nie je vhodné pre vegánov
Výroba E120
Karmínové farbivo je získavané pomocou extrakcie z tiel určitého hmyzu, ktorý sa vyskytuje v teplých oblastiach ako je Peru alebo Kanárske ostrovy.
Kde sa kyselina karmínová používa?
Farbivo je najčastejšie súčasťou potravín, ako sú marmelády, žuvačky, kompóty, ale aj salámy, alkoholické nápoje, jogurty, džúsy, zmrzliny a iné výrobky, ktoré potrebujú získať jasne červenú farbu.
Je E120 zdravé?
Košelina je považovaná za škodlivú látku, najmä preto, že sa jedná o derivát antrachinónu, ktoré sú považované za rakovinotvorné látky. Jej použitie môže u niektorých jedincov spôsobiť alergickú reakciu, žihľavku a bolesť hlavy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V potravinárskom priemysle v Európskej únii sa pre určité potraviny v obmedzenom množstve bežne používa av regulovanom množstve je považovaná za nezávadnú.
- Krahulík – uhorská klobása
- Tauris – nitram saláma
- Pikok – herkules
- Wingy bits klobásky
V Spojených štátoch sa toto farbivo využíva a jeho obľuba stúpa. Už viac ako dve storočia sa používa ako prísada do mäsových výrobkov, pochutín a nápojov. Nepodlieha ani nutnej certifikácii od FDA (Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv).
Čím kyselinu karmínovú nahradiť?
Ak chcete, aby vaše torty a koláče boli červené, môžete použiť náhrady ako je šťava z červenej repy alebo granátového jablka. Výsledný efekt síce nebude taký intenzívny, ale vyhnete sa prípadným nežiaducim vedľajším účinkom.