Diškrobový glycerol (E1411) je stabilizátor a zahusťovadlo, ktoré sa používa pri výrobe potravín, nápojov a liekov.
Škrob sa v tele rozloží a zmení sa na glukózu.
Hlavné dôležité body o E1411 – diškrobový glycerol:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E1411
Diškrobovaný glycerol je kombináciou klasického škrobu a glycerolu. Škrob sa spracuje a potom sa pridá glycerol. Vďaka chemickej reakcii vznikne diškrobovaný glycerol.
Na čo sa používa E1411?
Mimo Európskej únie sa diškrobový glycerol používa na výrobu potravín.
Patria medzi ne napr.:
- arašidy vo wasabi,
- jahodová torta Fraisier,
- hubové cestoviny (Knorr),
- japonská zmes orechov,
- balené sladkosti a cukroví.
Je E1411 zdravý?
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky konzumácie tejto látky. Napriek tomu je v našich krajinách zakázaná.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie E1411 zakázané v potravinárskom i farmaceutickom priemysle.
V Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie diškrobového glycerolu povolené a používa sa pri výrobe potravín a liekov.