Fosfát zosieťovaného škrobu je modifikovaný kukuričný škrob s vysokým obsahom amylózy a minimálne 70 % vlákniny.
Používa sa ako potravinárska prísada pri zmrazovaní a rozmrazovaní výrobkov ako sú polievky, mrazené omáčky a pečivo.
Hlavné dôležité body o E1413 – fosfát zosieťovaného škrobu:
Nie je to prírodná látka.
Jeho konzumácia nie je škodlivá.
Vhodná pre deti.
Nejedná sa o alergén.
Výroba E1413
Pripravuje sa spracovaním kukuričného škrobu fosforylačným činidlom a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenú stabilitu pri vysokých a nízkych teplotách a je odolnejší voči kyselinám.
Kde sa fosfát zosieťovaného škrobu používa?
Pridáva sa do potravinárskych produktov ako sú:
- sušienky
- rezance
- škoricové rolky
- muffiny
- smotany
- omáčky
- syry
Je E1413 zdravé?
Pri fosfáte zosieťovaného škrobu nie sú uvedené žiadne známe vedľajšie účinky. Iba pri vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu alebo zažívacie ťažkosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Fosfát zosieťovaného škrobu je schválený Európskou úniou ako stabilné zahusťovadlo pri zmrazovaní a rozmrazovaní potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.
Ako E1413 nahradiť?
Tento fosfát zosieťovaného škrobu môžete nahradiť prírodným zahusťovadlom ako je kukuričný alebo tapiokový škrob.