Acetát škrobu (E1420) je modifikovaný škrob, ktorý sa používa predovšetkým ako zahusťovadlo.
Pridáva sa do zemiakových, mäsových alebo zeleninových produktov, pretože dodáva vnútornú pevnosť a lepšiu textúru.
Pomáha tiež zvýšiť chrumkavosť a znížiť stratu vlhkosti u vyprážaných pokrmov v ceste a obalených potravinách.
Hlavné dôležité body o E1420 – acetát škrobu:
Nejedná sa o prírodnú látku.
Nie je škodlivý.
Je povolený v EÚ aj v USA.
Vhodný pre deti.
Nie je to potenciálny alergén.
Výroba E1420
Acetát škrobu sa pripravuje spracovaním škrobu s fosforylačným činidlom, trimetafosfátom alebo fosforoxychloridom a anhydridom kyseliny octovej.
Výsledný škrob má zvýšenú stabilitu pri vysokých a nízkych teplotách a je odolnejší voči kyselinám.
Kde sa acetát škrobu používa?
Ako už bolo spomenuté, najčastejšie sa pridáva do mäsových , zeleninových alebo zemiakových produktov . Tiež ho nájdete v:
- dojčenskej výžive
- želé cukrovinkách
- jogurtoch
- zmesiach vaječných bielkov
- náplniach s ovocnou príchuťou
Je E1420 zdravé?
Doposiaľ neboli preukázané žiadne škodlivé účinky acetátu škrobu. Môžeme ho považovať za bezpečný. Samozrejme dbajte na množstvo, pri vysokej konzumácii môžu nastať tráviace problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Potravinárska prísada acetátu škrobu je schválená v EÚ aj USA. Považuje sa za neškodnú.
Ako E1420 nahradiť?
Ako prírodnú náhradu môžete použiť kukuričný alebo tapiokový škrob.