Acetát zosieťovaného adipátu škrobu (E1422) je škrob, ktorý sa často pridáva do potravín ako plnidlo, stabilizátor a zahusťovadlo.
Je to rastlinná guma, ktorá je bielená kyselinou octovou.
Hlavné dôležité body o E1422 – acetát zosieťovaného adipátu škrobu:
Nejedná sa o prírodnú látku.
Bezpečná látka.
Nie je to potenciálny alergén.
Vhodný pre deti.
Látka je schválená v EÚ aj USA.
Výroba E1422
Pripravuje sa reakciou škrobu s anhydridom kyseliny octovej a anhydridom kyseliny adipínovej.
Výsledkom je škrob, ktorý je odolný voči miešaniu a vysokým teplotám.
Kde sa acetát zosieťovaného adipátu používa?
Využitie nachádza predovšetkým v potravinách, ako sú mrazené koláče , polevy a omáčky , suché zmesi (na bábovky, muffiny, koláče, sušienky a pudingy), raňajkové cereálie , pudingové prášky a dresingy na šaláty .
Je E1422 zdravé?
Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je jedným z najbezpečnejších zahusťovadiel alebo prísad, ktoré sú prítomné v rôznych potravinárskych výrobkoch.
Neexistujú žiadne potenciálne hrozby spôsobené použitím tohto zahusťovadla. Je však známe, že má vedľajšie účinky pre tých, ktorí majú astmu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je schválený ako potravinárska prísada v EÚ. V USA je uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.
Ako E1422 nahradiť?
Toto zahusťovadlo môžete nahradiť prírodným škrobom ako je tapiokový a kukuričný škrob.