Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu sa v potravinách používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, spojivo, gelujúce činidlo aj emulgátor. Široko rozšírený je najmä v Ázii, EÚ a Servernej Amerike. Ide o modifikovaný rezistentný škrob, čo znamená, že sa jedná o škrob, ktorý bol upravený tak, aby sa zlepšila jeho schopnosť zachovať textúru a štruktúru potravín.
Hlavné dôležité body o E1442 – Hydroxipropyléteri zosieťovaného fosfátu škrobu:
· Jedná sa o stabilizátor
· Je vegánsky a bezlepkový
· Ide o modifikovaný škrob
Výroba E1442
Vyrába sa spracovaním škrobu propylénoxidom a kyselinou fosforečnou alebo oxychloridom fosforečným. Výsledný škrob je stabilnejší voči kyslým, zásaditým a škrob degradujúcim enzýmom. Poskytuje tiež lepšiu farbu a lesk produktom.
V akých potravinách môžeme Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu nájsť?
- jogurty
- pudingy
- majonézy
- konzervy
- zmrzliny
- rezance
- omáčky
- šalátové dresingy
- paradajkové omáčky
- mrazené hotové jedlá
- klobásy
- mäsové konzervy
- sušienky
- koláče
- cukrovinky
Je prísada E1442 zdravá?
Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu môže spomaliť rozklad potravy v čreve .
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie E1442 je schválené Európskou úniou, v USA, v Austrálii, na Taiwane a na Novom Zélande.