Sodná soľ oktenylsukcinátu škrobu je modifikovaný škrob esterifikovaný anhydridom kyseliny oktenyljantárovej. Je široko rozšírený v Ázii, EÚ a Severnej Amerike. V potravinárstve sa využíva ako stabilizátor, zahusťovadlo, spojivo a emulgátor.
Hlavné dôležité body o E1450 – Sodnej soli oktenylsukcinátu škrobu:
· Jedná sa o zahusťovadlo
· Je vegánska a bezlepková
· Ide o modifikovaný škrob
Výroba E1450
Sodná soľ oktenylsukcinátu škrobu sa pripravuje reakciou škrobu s anhydridom kyseliny oktenyljantárovej (kyselina jantárová a oktanol).
V akých potravinách môžeme sodnú soľ oktenylsukcinátu škrobu nájsť?
- maslo
- krémy so zníženým obsahom tuku
- majonézy
- mliečne výrobky
- instatné polievky
- omáčky
- cukríky
- kakao
- džúsy
- detská výživa
- mäso
- mrazené výrobky
Je prísada E1450 zdravá?
Vo vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu a zažívacie ťažkosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Sodná soľ oktenylsukcinátu škrobu je ako potravinárska prísada schválená Európskou úniou, v USA, v Austrálii aj na Novom Zélande.