Acetylovaný oxidovaný škrob je produkt z modifikovaného tapiokového škrobu a používa sa ako potravinárska prísada a na poťahovanie papiera. Má spojivé a krycie schopnosti a je skvelým stabilizátorom. Ide tiež o zahusťovadlo (zvyšuje viskozitu potravín), objemové činidlo (dodáva potravine objem) a emulgátor.
Hlavné dôležité body o E1451 – Acetylovanom oxidovanom škrobe:
· Jedná sa o emulgátor a stabilizátor
· Je vegánsky a bezlepkový
· Ide o modifikovaný škrob
Výroba E1451
Vyrába sa reakciou škrobu s anhydridom kyseliny octovej a kyslíkom. Výsledný škrob je stabilnejší voči kyslým, zásaditým a škrob degradujúcim enzýmom. Poskytuje tiež lepšiu farbu a lesk produktom.
V akých potravinách môžeme Acetylovaný oxidovaný škrob nájsť?
- omáčky
- majonézy
- polievky
- syry
- smotany
- jogurty
- pečivo
- cukríky
- kakao
- džúsy
- mäso
- mrazené výrobky
Je prísada E1451 zdravá?
Vo vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu a zažívacie ťažkosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie E1451 je schválené Európskou úniou, v USA aj v Austrálii a na Novom Zélande.