Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (E1452) sa niekedy označuje aj ako SAOS.
Ide o modifikovaný škrob. Používa sa ako zahusťovadlo v potravinárstve, kozmetike a doplnkoch stravy.
Ide o biely prášok. Používa sa vo forme vločiek, granúl, amorfného prášku alebo hrubých častíc.
Hlavné dôležité body o E1452 – škrobový oktenylsukcinát hlinitý:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E1452
Potravinársky škrob je možné upraviť mnohými metódami. V tomto prípade sa využíva estrifikácia a pridanie kyseliny oktenyljantárovej a síranu hlinitého.
Vďaka tejto úprave má škrob veľmi stabilné vlastnosti, ktoré je možné v potravinárstve i kozmetike využiť na zahustenie.
Používať ho môžu aj vegetariáni a vegáni, pretože má rastlinné zloženie.
Na čo sa používa škrobový oktenylsukcinát hlinitý?
Vo väčšine prípadov sa E1452 používa vo vitamínových doplnkoch stravy, ktoré majú podobu kapsúl.
V potravinách sa používa ako zahusťovadlo, a preto ho môžeme nájsť v produktoch ako:
- omáčky,
- polievky,
- mliečne výrobky (syry, jogurty, majonéza, smotana),
- pečivo,
- sladkosti (bonbóny, karamelky, kakao),
- džúsy,
- mäso,
- mrazené produkty.
Je E1452 zdravý?
Veľké množstvo škrobového oktenylsukcinátu hlinitého môže spôsobiť hyperaktivitu u detí alebo zažívacie problémy.
Vďaka tomu, že sa do látky pridáva hliník, môže byť prekročenie odporúčanej dennej dávky nebezpečné kvôli ukladaniu hliníka v tele. U jedincov s nemočnými obličkami môže ísť o veľký problém.
Všeobecne je látka v kozmetike i potravinárstve bezpečná a je možné ju využívať na zahustenie všade, kde je to potrebné. Žiadne vedľajšie príznaky zvyčajne nie sú pozorované.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Expertná komisia pre užívanie prídavných látok vyhodnotila E1452 ako bezpečnú. Z tohto dôvodu sa používa v potravinách, doplnkoch stravy a kozmetike po celom svete.