Karamel milujeme všetci, nielen pre jeho chuť, ale aj krásnu farbu.
Karamelová farba, je jednou z najstarších a najpoužívanejších farbív v potravinách a nápojoch.
Jeho farba sa pohybuje od svetlo žltej cez jantárovú až po tmavo hnedú.
Hlavné dôležité body o E150 – karamel
Je to prírodná látka a farbivo
V primeranom množstve je vhodná pre deti, pretože je vyrobený z cukru, môže pri nekontrolovanom konzumovaní, hyperaktivite, alebo prispieť k obezite
Nie je to bežný alergén
Je vhodná pre vegánov aj do bezlepkovej diéty
Výroba E150
Získava sa zo starostlivo kontrolovaného tepelného spracovania potravinárskych sacharidov a my tento proces poznáme pod zjednodušeným názvom, ako karamelizácia.
Kde sa karamel používa?
Toto farbivo môže byť obsiahnuté v nasledujúcich potravinách:
- Robi rezne
- Dobrá voda – Dobrý sirup
- Boneco – Bavorská horčica
- Activia jogurt – červené jablko
Je E150 zdravé?
Štúdiami neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus a nebola preukázaná ani karcinogenita.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Karamelové farbivo alebo E 150 sa bežne používa v potravinárskom priemysle a bolo schválené ako americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ale aj Svetovou zdravotnou organizáciou (WHO).
WHO dokonca rozdelila toto farbivo do 4 kategórií podľa spôsobu výroby, ktorú získavajú svoju farbu – E150a, 150b, 150c a 150.
O tých ale pojednávajú samostatné články.
Čím E 150 nahradiť?
- Karamelový sirup
- Karamelový likér
- Karamelová omáčka
- Salko
- Vanilkový extrakt
- Mandľový extrakt