Karamel (E150a) patrí medzi najpoužívanejšie farbivá v potravinách a nápojoch.
Má svetlo žltú až jantárovú farbu, ale môže byť aj tmavo hnedé. Vďaka tomu môže vytvoriť hneď niekoľko farebných odtieňov, ktoré sa pridajú do potravín.
Karamel je vegánsky a bezlepkový.
Existujú štyri typy karamelu, pričom každý z nich má trochu iné zloženie aj možnosti použitia. E150a nemá žiadne prídavky a hovorí sa mu obyčajné karamelové farbivo.
Hlavné dôležité body o E150a – karamel:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E150a
Karamel v základnej podobe vyzerá ako hnedá kvapalina alebo pevný materiál, ktorý bol vytvorený tepelným spracovaním potravinárskych sacharidov.
Zdrojom sacharidov sú monoméry glukózy a fruktózy. Potom sa pridajú soli, amónium a siričitan, ktoré podporia proces karamelizácie.
Na čo sa používa karamel?
Karamel sa všeobecne používa do pečiva, piva, liehovín, nápojov, alkoholu, mäsa, do omáčok, korenia a sladkostí.
Trieda E150a sa používa hlavne v chlebe, liehovinách, mliečnych výrobkoch, nápojoch a sladkostiach.
Túto zložku možno nájsť v arašidoch, Coca-Cole, sušenom mäse a mnohých ďalších produktoch.
Je E150a zdravý?
Karamel je prírodná a hojne používaná látka. Podľa odborníkov je jej konzumácia úplne bezpečná.
Karamel (E150a) neobsahuje škodlivý 4-MeI ani siričitany. Vďaka tomu je zdravotne nezávadný a je možné ho použiť bezpečne v mnohých produktoch.
Žiadne zdravotné problémy po konzumácii karamelového farbiva neboli zaznamenané.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Spoločný výbor expertov FAO a WHO, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a mnoho ďalších úradov po celom svete vyhlásilo E150a za úplne bezpečnú zložku pre použitie v potravinárstve.
Všade po svete sa pritom používa v rovnakých produktoch a nápojoch.