Amoniakový karamel (E150c) je treťou triedou karamelových farbív.
Táto skupina farbív patrí medzi najstaršie a najpoužívanejšie v potravinárskom priemysle.
Tieto látky môžu mať hneď niekoľko typov sfarbenia. Amoniakový karamel je typický pre svoju hnedé až čierne sfarbenie.
Hlavné dôležité body o E150c – amoniakový karamel:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E150c
Karamel sa všeobecne vyrába spojením potravinových sacharidov s fruktózou alebo sacharózou.
V prípade amoniakového karamelu sa pridáva amónny reaktant bez siričitanu. Vďaka tomu sa tiež niekedy nazýva čpavkový karamel.
Táto trieda karamelu obsahuje 4-MeI. To je zlúčenina, ktorá vzniká interakciou amoniaku s cukrami.
Na čo sa používa amoniakový karamel?
Amoniakový karamel sa používa s nespočetné množstvo produktov. Patrí medzi ne čokoláda, džemy, cukríky, whisky, červené víno, pivo alebo sójová omáčka.
Rovnako tak ale môžete objaviť túto látku aj v údenom mäse, anglickej slanine, slivkových lekvároch, octe alebo mäkkom syre.
Pri pive sa používa pre svoje karamelové farbivo, pretože je E150c v pive stabilný a ani časom sa nezráža na rozdiel od iných prídavných látok.
Je E150c zdravý?
Niektorí odborníci uvádza, že látka 4-MeI je karcinogénna. Žiadny výskum to ale nepotvrdil.
Konzumácie potravín v prídavkom amoniakového karamelu sú úplne bezpečné a nemusíte sa obávať žiadnych vedľajších účinkov.
U niektorých jedincov samozrejme môžu vyvolať alergickú reakciu, ale deje sa to len veľmi zriedkavo.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Z výsledkov Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) alebo Spoločného výboru expertov FAO a spoločnosti WHO je použitie tejto látky bezpečné.
Testy sa vykonávali na myšiach a nepreukázali, že by látka mala karcinogénne alebo inak škodlivé účinky. Z tohto dôvodu sa bezpečne používa pri výrobe potravín po celom svete.