Glyceryl diacetát (E1517) je všeobecne známy ako diacetín.
Ide o látku, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo arómou a chuťou v potravinárskom priemysle.
Jedná sa o čistú, bezfarebnú, viskóznu látku bez zápachu, ktorá má vysoký bod varu.
Hlavné dôležité body o E1517 – glyceryl diacetát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.
Výroba E1517
Väčšinou sa jedná o kombináciu sú izomérov.
V komerčných podmienkach sa vyrába z glycerolu a kyseliny octovej.
Na čo sa používa glyceryl diacetát?
Glyceryl diacetát sa v potravinárskom priemysle používa:
- na zníženie vlhkosti,
- ako rozpúšťadlo s prídavkom glycerolu,
- ako ochrana čerstvého ovocia.
E1517 sa používa v mnohých produktoch, napr. v proteínových výrobkoch alebo spracovaných arašidoch.
Je E1517 zdravý?
U niektorých jedincov sa môžu objaviť bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, dehydratácia, hnačka, smäd, závraty alebo duševný zmätok. Tieto príznaky sú však veľmi zriedkavé.
Všeobecne sa jedná o bezpečnú látku, z ktorej nemusíte mať strach.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E1517 je schválené na použitie v potravinárskom priemysle v Českej republike a celej EÚ, ale aj v Spojených štátoch a mnohých ďalších krajinách po celom svete.