Propylénglykol, syntetická potravinárska prísada patriaca do rovnakej chemickej skupiny ako alkohol, sa bežne používa ako nosič rozpúšťadiel, zvlhčovadlo, zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách, zatiaľ čo v priemysle sa používa ako bezpečnejšia nemrznúca náhrada etylénglykolu. Je bezfarebný, bez zápachu a chuti.
Hlavné dôležité body o E1520 – propylénglykole:
· Je vegánsky a bezlepkový
· Nevhodný pre deti
· Ide o stabilizátor a zvlhčujúcu látku
Výroba E1520
Komerčný propylénglykol sa vyrába hlavne týmito tromi spôsobmi:
- Hydratáciou propylénoxidu.
- Reakciou propylénu s chlórovanou vodou za vzniku 1-chlór-2-propanolu, potom sa vykonáva hydrolýza použitím roztoku uhličitanu sodného.
- Premenou glycerolu (obvykle rastlinného pôvodu).
Použitie propylénglykolu
E1520 sa používa v potravinách, kde pomáha pri spracovaní potravín a zlepšuje ich štruktúru, chuť, vzhľad a trvanlivosť, v krmivách pre zvieratá, kozmetike a liečivách, rovnako ako v nemrznúcich a chladiacich kvapalinách.
V akých potravinách ho môžeme nájsť?
- torty
- dresingy
- pečivo
- zmrzlina
- pudingy
- dezerty
- sušené omáčky
- sušené polievky
- prísady a zmesi na pečenie
- nealkoholické nápoje
- popcorn
- potravinárske farbivá
Je prísada E1520 zdravá?
Áno, nemá takmer žiadne preukázané vedľajšie účinky. Sú však zaznamenané prípady otravy v prípadoch požitia deťmi.
Je možné propylénglykol nahradiť?
Záleží na konkrétnom použití. V niektorých potravinách môžu byť alternatívami sorbitol a glycerol, pretože oba je možné použiť ako zvlhčovadlá.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie E1520 je schválené Európskou úniou, v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.