Hneď HT (E155) je tiež známa ako CI potravinárska hnedá 3.
Jedná sa o látku, ktorá sa radí medzi azofarbivá. Je vysoko rozpustná vo vode.
V potravinárskom priemysle sa používa ako farbivo pre produkty, ktoré vyžadujú hnedú farbu.
Ide o syntetickú látku, ktorá môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov. Kvôli tomu je tiež v mnohých krajinách jej použitie zakázané. O ktoré krajiny sa jedná?
Hlavné dôležité body o E155 – hnedý HT:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej látke vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E155
Hneď HT je synteticky vyrobené azofarbivo. To znamená, že sa vyrába z uhoľného dechtu pomocou zložitých chemických reakcií.
Na čo sa používa hnedý HT?
Hneď HT má červenohnedú farbu, ktorá na prvý pohľad pripomína čokoládu. Z tohto dôvodu sa často využíva na farbenie sladkostí, vrátane čokolády.
V niektorých krajinách na svete môžete E155 nájsť aj v pečive, korení, omáčkach alebo polievkach.
V našich krajinách sa môže používať len na rybie produkty.
Je E155 zdravý?
Používanie hnedej HT je po celom svete (hlavne v Európe) dosť obmedzené alebo zakázané, a to z dobrého dôvodu.
E155 môže spôsobiť astmu, alergické reakcie alebo podráždenie kože. Pre jedincov, ktorí sú alergickí na salicytáty je látka tiež nebezpečná. Môžu sa u nich prejaviť silné príznaky alergickej reakcie.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie v Európskej únii (vrátane Českej republiky) je povolené, ale veľmi obmedzené. Používať sa môže jedine na farbenie rybích produktov z kôrovcov.
Látka E155 je zakázaná v Spojených štátoch amerických, Belgicku, Dánsku, Nemecku, Nórsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Švédsku alebo Rakúsku.
Čím E155 nahradiť?
Túto zdraviu nebezpečnú látku je možné nahradiť prírodným farbivom, ako je kakao alebo karamel. Prírodné farbivo sú väčšinou šetrné pre zdravie aj životné prostredie, a preto vždy predstavujú lepšiu voľbu pri výrobe potravín a nápojov.