E160b je potravinárska prídavná látka, ktorá sa používa ako prírodné farbivo v potravinách a nápojoch. Jeho farba sa pohybuje od žltej cez červenú až po hnedú v závislosti od rozpúšťadla použitého na extrakciu. Bežné názvy pre E160b sú annatto, bixin alebo norbixin. Annatto je názov surového extraktu, zatiaľ čo bixín označuje formu farbiva rozpustnú v tukoch a norbixin formu rozpustnú vo vode.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E160b – Annatto, Bixin, Norbixin:
Použitie v SR je povolené.
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Výrobe E160b
Toto farbivo sa získava zo semien stromu annatto (Bixa orellana).
Na čo sa používa annatto, bixin, norbixin?
Okrem toho, že je E160b potravinárskym aditívom, môže byť použité aj ako farbivo pre laky na telo alebo môže pôsobiť ako činidlo napomáhajúce tráveniu.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E160b:
- syry
- maslo
- olej
- zemiačiky
- cereálie
- koláče
- šalátové dresingy
- majonéza
- klobásy
- údené ryby
- zmrzliny
- lízanky
Je E160b zdravé?
E160b bolo teraz predstavené ako alternatívne farbivo k tartrazínu, ktorý je tiež známy ako E102. Stále však môže existovať možnosť, že E160b vyvolá alergickú reakciu a ekzém. U detí tiež môže spôsobiť bolesti hlavy a podráždenosť.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V EÚ je E160b schválené pre použitie ako farbivo v potravinách a kozmetike. V USA je oslobodené od certifikácie a je trvalo uvedené pre použitie v potravinách, drogách a kozmetike.