E160c je temne červené farbivo prírodného pôvodu.
Získava sa z paprík za pomoci organických činidiel.
Nájdete ho tiež pod názvami: kapsantín, kapsorubín alebo paprikový extrakt
Hlavne faktúr o bavivu E160c
Prírodná látka červenej farby
Možné názvy: E160c, kapsantín, kapsorubín, paprikový extrakt
Pri konzumácii v rozumnej miere nemá negatívny vplyv na zdravie
Použitie je v SR povolené
Výroba paprikového extraktu
Farbivo E160c sa získava z paprík. Papriky sa najprv sušia a to:
- na slnku
- v sušiacich halách
- v teplovzdušných sušičkách
Po usušení sa papriky nadrtia. Z tejto drviny sa získava pomocou organických rozpúšťadiel farbivo.
Z jedného kila paprík sa vyrobí približne 90 až 120 gramov farbiva.
Nosičom tohto farbiva je rastlinný olej, ktorý zaručí jeho rovnomerné rozpustenie.
Kde sa kapsorubín používa
Toto červené farbivo nájdete všade tam, kde by vás to napadlo v údeninách, mäsových výrobkoch, zavareninách, syroch, pochutinách, zmesi korenia, sladkostiach.
Používa sa ale aj na oklamanie ľudí. Už ste sa niekedy divili tomu, prečo aj kupované vajíčka majú krásny žltý žĺtok? Skoro ako domáci, že? Nie je to však kvôli kvalitnej strave sliepok, ale kvôli tomu, že sa im do kŕmnych zmesí pridáva práve paprikový extrakt. Ich vajíčka potom majú oveľa sýtejšiu farbu.
Je E160c zdravé?
Paprikový extrakt je vhodný pri boji s rakovinou.
Pomáha tiež liečiť srdcové problémy.
Použiť ho môžete na celkovú vzpruhu imunitného systému.
Osvedčený je v boji proti zápalovosti v tele.
Dajte si pozor na prílišnú konzumáciu, kedy vám hrozí začervenanie pokožky, nádcha, potenie a bolesť brucha.
Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet
Ako v Českej republike, Európe tak aj vo zvyšku sveta je farbivo E160c používané na zafarbenie predovšetkým týchto potravín:
- syry
- marmelády
- údeniny
- cereálie
- rybie výrobky