Rhodoxantín je prírodné červené farbivo, ktoré sa príležitostne používa v potravinárstve na zlepšenie vzhľadu potravín a nápojov a ďalších priemyselných odvetviach a patrí do skupiny karotenoidov.
V malom množstve sa nachádza v rôznych rastlinách (napríklad v semenách tisu) av perí niektorých vtákov.
V ľudskom tele pôsobí, podobne ako ostatné karotenoidy, pozitívne ako antioxidant. Vo vode je rozpustný iba čiastočne.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E161f – Rhodoxantín:
Ide o farbivo.
Je bezpečné.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.
Výroba E161f
Na komerčné účely sa najčastejšie získava synteticky z rôznych druhov rastlín.
Na čo sa rhodoxantín používa?
Používa sa predovšetkým ako potravinárske farbivo, ale len v krajinách, v ktorých je povolený.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E161f:
- sladkosti
- nápoje
- koláče
- polotovary
Je E161f zdravé?
Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie v Európskej Únii je zakázané.