Kantaxantín je oranžové až červené syntetické farbivo, ktoré sa používa v potravinárstve na zlepšenie vzhľadu potravín a nápojov.
Patrí do skupiny karotenoidu, je rozpustný v tukoch, málo rozpustný vo vode a ľudia ho nemôžu premeniť na vitamín.
Je produkovaný určitými mikroorganizmami a nájdeme ho v niektorých hubách, kôrovcoch, rybách či vtáčom perí.
Hlavné dôležité body o E161g – Kantaxantín:
Ide o farbivo.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
V SR je jeho použitie v potravinách zakázané.
Odporúčame 3/5.
Výroba E161g
Prirodzene kantaxantín nájdeme u mnohých rastlín a zvierat.
Komerčne sa kantaxantín získava z catharelles (huby) alebo peria plameniakov. Vyrába sa však predovšetkým synteticky z karoténu.
Na čo sa kantaxantín používa?
E161g sa používa v potravinárstve ako farbivo, ďalej v samoopaľovacích prípravkoch alebo ako prísada do krmív pre zvieratá. Môže viesť k intenzívnejšiemu sfarbeniu žĺtka a mäsa hydiny a červenkavejšej farbe lososa.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E161g:
- koláče
- sladkosti
- nápoje
- polotovary
- huby
- ryby
- pečivo
- klobásy
- polievky
- šalátové dresingy
Je E161g zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky na použitie v potravinách.
Niektoré štúdie ukázali, že častý a dlhodobý blízky kontakt s kantaxantínom môže spôsobiť škvrny na sietnici oka v dôsledku tvorby kryštálov.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V rámci EÚ je E161 g povolené iba ako farbivo v liekoch. USa použitie kantaxantínu ako farbivá v potravinách povoľuje. V iných krajinách, ako je napríklad Austrália alebo Nový Zéland, je použitie kantaxantínu ako farbiva zakázané.