Premýšľate, kde sa pri niektorých potravinách berie tá krásna žlto oranžová farba? Asi to bude zo šafranového farbiva.
Jeho vôňa je popisovaná ako medová s podtónmi pripomínajúca seno, zatiaľ čo jeho chuť je popisovaná, ako senná a sladká.
Toto korenie je široko používané v perzskej, indickej, európskej a arabskej kuchyni.
Šafran je asi najviac známy ako najdrahšie korenie na svete, a to kvôli namáhavému pestovaniu a zberu.
Toto aromatické korenie, kedysi používané na výrobu liekov a farbenie látok na tmavo žltú, sa v súčasnej dobe najviac používa v potravinárskom priemysle.
Hlavné dôležité body o E164 – šafranová žlť
Ide o farbivo
Je to prírodná látka
Je vhodná pre deti a nijako neohrozuje zdravie a vývoj dieťaťa
Nie je to bežný alergén
Je vhodná pre vegánov , pretože sa vyrába sušením kvetov šafranu
Výroba E164
Šafranové farbivo sa vyrába sušením šafranových kvetov a blizen.
Kde sa šafran používa?
Jeho vlastnosti sa využíva na farbenie potravín do žiarivej žltej oranžovej farby.
Nájdeme ho pri výrobe jednej z najdrahších sušených šuniek, známej ako Golden Ham, ktorá je vyrábaná v San Gimignane.
Ďalšími produktmi, kam sa farbivo pridáva sú cukrovinky a likéry.
Ako korenie sa pridáva do ryže, rizota, paelly a mäsa.
Je E164zdravé?
U šafranu neboli zistené žiadne nežiaduce účinky a naopak sa využíva na liečbu kĺbových ochorení.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie tohto farbiva je plošne zakázané v celej Európskej Únii.
V USA, Austrálii a na Novom Zélande sa farbivo v potravinárskom priemysle môže bežne používať.
Čím šafránovú žlť nahradiť?
Medzi bežné náhradky patrí svetlica farbiarska (Carthamus tinctorius), ktorá sa často predáva ako „portugalský šafran“, annatto alebo kurkuma.