Uhličitany vápenaté sú bežne používaná potravinárska prísada, ktorá sa používa na reguláciu kyslosti v potravinách a nápojoch.
Je to bezfarebná látka bez chuti, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a ktorá je tiež produkovaná telom človeka. Poznámi ju aj pod pomenovaním kriada.
Uhličitany vápenaté sa delia na 2 podskupiny:
- E170(i) uhličitan vápenatý
- E170(ii) hydrogénuhličitan vápenatý
Hlavné dôležité body o E170 – Uhličitany vápenaté:
Ide o regulátory kyslosti.
Je bezpečné.
Jeho používanie je povolené v SR.
Odporúčame.
Výroba E170
Uhličitany vápenaté sa získavajú buď z mletého vápenca, alebo vyzrážaním vápenatých iónov s uhličitanovými iónmi.
Na čo sa uhličitany vápenaté používajú?
E170 sa v potravinárstve často používa spolu s kyselinou citrónovou alebo inými kyselinami na reguláciu kyslosti potravín a nápojov. Môže tiež pomôcť zlepšiť chuť niektorých potravín a nápojov a prispieť k lepšiemu vzhľadu pečiva a ďalších výrobkov.
Ďalej fungujú ako neutralizátor vo víne či práškoch do pečiva, protispekavá látka, plnidlo vo farmaceutike, leštidlo v zubných pastách či stabilizátor v konzervovanom ovocí.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E170:
- pečivo
- instantné polievky
- konzervy
- syry
- nealkoholické nápoje
- pivo
- sójové mlieka
- výrobky z mandľového mlieka
- pizza
- žuvačky
- sladkosti
- cereálie
- zmrzlina
- rybie prsty
- lasagne
- jogurty
- čokoláda
Je E170 zdravé?
Použitie uhličitanov vápenatých v potravinách je považované za bezpečné a nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.
Naopak môžu pomôcť zvýšiť celkovú hladinu vápnika v našom systéme, hoci to nie je najúčinnejší spôsob, ako to dosiahnuť (vápnik v tejto forme sa zle absorbuje). Napriek tomu môže zlepšiť zdravie srdca, kostí, svalov, pomôcť v boji proti cukrovke, odvrátiť vysoký krvný tlak, zlepšiť hladinu cholesterolu a ďalšie.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Uhličitany vápenaté sa môžu používať v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Európy, Severnej Ameriky a Austrálie.