Oxidy a hydroxidy železa sú rôzne pigmenty železa, ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode a používajú sa v potravinách a doplnkoch stravy na dodanie žltej, hnedej, červenej alebo čiernej farby.
Je to forma oxidu železitého, ktorá sa získava zo železa a kyseliny.
Existujú 3 podskupiny oxidov a hydroxidov železa:
- E172(i) alebo čierny oxid železitý,
- E172(ii) alebo červený oxid železitý,
- E172(iii) alebo žltý oxid železitý
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni. Železo sa v tele nevstrebáva.
Hlavné dôležité body o E172 – Oxidy a hydroxidy železa:
Ide o farbivo.
Môže spôsobiť alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Odporúčame.
Výroba E172
Zvyčajne sa oxidy a hydroxidy železa získavajú zo železného prášku (síran železnatý) alebo z vodných roztokov solí železa.
Na čo sa oxidy a hydroxidy železa používajú?
Okrem v potravinárstve ako farbivo sa E172 používa aj v niektorých liekoch a kozmetických výrobkoch.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E172:
- sladkosti
- omáčky
- nápoje
- korenie
- lososové a mäsové pasty
- vegetariánske klobásy
- dezerty
- torty
- zmrzliny
- čipsy
- žuvačky
- cereálie
- arašidové maslo
- vegánske hotdogy
- pudingy
Je E172 zdravé?
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky oxidov a hydroxidov železa. Pri väčšom množstve však môže zaťažiť tráviaci trakt.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E172 je v EÚ povolené. U nás sa nesmie používať iba do detskej výživy. V USA je sú oxidy a hydroxidy železa tiež povolené na použitie v potravinách.