Že hliník poznáte len ako ľahký kov, ktorý sa používa v strojovom priemysle?
Je to prirodzene sa vyskytujúci prvok, prítomný v bežnej zdravej strave, ale aj pitnej vode.
Je to striebristo biely kov s nízkou hmotnosťou a je najrozšírenejším kovovým prvkom zemskej kôry, je schopný vysokého lesku, má vysokú tepelnú a elektrickú vodivosť, má vynikajúcu odolnosť proti korózii a je nemagnetický.
Hliníkový kov má širokú škálu použití vrátane kuchynských potrieb, obalov na potraviny, ako sú nápojové plechovky a fólie, rovnako ako ďalšie priemyselné využitie.
Prirodzene sa nachádza v potravinách, ako sú obilniny, vyprážané lievančeky, šišky, chlieb, morské riasy, medúzy atď.
Hlavné dôležité body o E173 – hliník
Zaraďujeme ho medzi farbivá
Je to prírodný prvok , ktorý sa najčastejšie vyskytuje v prírode (zemská kôra ho obsahuje až 8,1%)
Nie je vhodný pre deti
Vysoké dávky hliníka v potravinách môžu byť toxické a prispieť k rozvoju chorôb, ako je Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov
Výroba E173
Získava sa elektrolýzou bauxitovej rudy.
Kde sa hliník používa?
V potravinárstve sa používa ako kovový povrchový náter na rôzne čokoládové guličky alebo zdobenie tort.
- Dr. Oetker – zdobiace perličky
Je E1103 zdravé?
Hliník v podobe farbiva je pre ľudský organizmus neškodný. Z tela vychádza skoro všetok v nezmenenej podobe. Napriek tomu by sa jeho konzumácii mali vyvarovať jedinci, ktorí trpia ochorením obličiek alebo majú predispozície k Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe. Jeho usadzovanie v mozgu a obličkách môže pôsobiť toxicky a zhoršiť funkciu týchto orgánov.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii aj v Austrálii je jeho použitie v potravinárstve povolené, ale iba za účelom zdobenia cukrárskych výrobkov.
V USA je jeho používanie zakázané.