Kyselina sorbová je široko používaný konzervant.
Kyselina sorbová je nenasýtená mastná kyselina. Zároveň to je prirodzene sa vyskytujúca konzervačná látka .
Všeobecne sa používa na potlačenie rastu plesní, kvasiniek a niektorých ďalších baktérií.
Do potravín môže byť pridaná do potravín niekoľkými spôsobmi, poprášením, nastriekaním na povrch alebo ponorením do roztoku.
Hlavné dôležité body o E 200 – kyselina sorbová
Je prírodná, pokiaľ pochádza z ovocia, ale na trhu je väčšinou syntetická, vyrobená z chemickej výroby
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén, ale u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E1103
Prirodzene sa vyskytuje v plodoch stromov, ako sú jaseň, žeriav a magnólie.
Môže byť vyrobená aj syntézou keténu a krotonaldehydu. Z čoho vzniknú bezfarebné ihličky alebo biely sypký prášok s miernym zápachom.
Kde sa kyselina sorbová (E 200) používa?
Spoločne so sorbanom draselným sa stala primárnym konzervačným látkami v potravinárstve, a to vďaka svojim dobrým antimikrobiálnym vlastnostiam. Väčšinou teda chráni potraviny pred skazením, kvasinkami a plesňami, pričom predlžuje trvanlivosť potravín.
Najviac sa používa pri potravinách, ako sú syry, sušené ovocie, jogurty, sušené mäso.
Konkrétne produkty
- Psyllium – Arizona pšenično-ražný chlieb
- Dr. Oetker – Gelfix
- First Nice – mandle v horkej čokoláde
Je E1103 zdravé?
Žiadne štúdie nepreukázali, že by kyselina sorbová mala nejaké nežiaduce účinky na ľudský organizmus. Hoci je kyselina schválená ako bezpečná, môžu sa vyskytnúť niektoré mierne vedľajšie účinky, ako sú zažívacie problémy, alebo hnačka.
V malom množstve nemá žiadnu toxicitu a nie je spojený s rakovinou.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Tento konzervant je schválený ako bezpečná prísada ako v USA, tak v EÚ.