Sorban vápenatý sa používa ako angifungálna syntetická konzervačné látky v potravinárskych výrobkoch. Zároveň znižuje oxidáciu, aby sa zabránilo tvorbe voľných radikálov, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.
Hlavné dôležité body o E203 – sorbane vápenatom:
· Je vegánsky a bezlepkový
· Je to antioxidant
· Jedná sa o konzervant
Výroba E203
Sorban vápenatý sa vyrába neutralizáciou kyseliny sorbovej a je to teda vápenatá soľ kyseliny sorbovej. Kyselina sorbová sa prirodzene vyskytuje v plodoch jarabín.
V akých potravinách môžeme sorban vápenatý nájsť?
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E203:
- mliečne výrobky
- ražný chlieb
- mrazené pizze
- sušené marhule
- ovocné šaláty
- želatínové kapsule
- sladkosti
- cider
- margarín
- nátierky
- nealkoholické nápoje
- víno
- olivy
- tvarohové koláče
- sladkého drievka
- kečup
Je prísada E203 zdravá?
Nežiaduce účinky sorbanu vápenatého nie sú známe. Len veľmi malé percento ľudí vykazuje ľahké pseudoalergické reakcie.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie E203 je schválené Európskou úniou iba pri niektorých druhoch potravín. V USA je sorbát vápenatý všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.