Benzoát draselný alebo draselná soľ kyseliny benzoovej, sa používa ako konzervačný prostriedok, aby sa zabránilo skazeniu potravín. Zabraňuje rastu plesní, kvasiniek a niektorých ďalších baktérií.
Hlavné dôležité body o E 212 – benzoát draselný
Je to konzervant
Nie je prírodný
Nie je vhodný pre deti
Nie je to alergén, ale sú s ním spájané určité zdravotné riziká
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E212
Tento konzervant je možné chemicky syntetizovať reakciou kyseliny benzoovej s uhličitanom draselným alebo hydroxidom draselným. Vzniká biely alebo bezfarebný kryštalický prášok alebo granule.
Kde sa benzoát draselný (E 212) používa?
V potravinárstve sa používa ako náhrada za benzoát sodný predovšetkým v kyslých potravinách, kde bolo potrebné znížiť obsah sodíka.
Predovšetkým ho nájdeme v produktoch, ako sú sódovky, džúsy, jablkový mušt, margarín, sirupy atď.
Je E212zdravé?
Syntetizované konzervačné látky sú najkontroverznejšie potravinárske prídavné látky, hoci boli schválené ako bezpečné.
Rakovina : vďaka vitamínu C sa v nápojoch mení na benzén (známy karcinogén). Avšak úrad pre kontrolu potravín a liečiv uviedol, že hladiny benzénu nepredstavujú bezpečnostné riziko pre spotrebiteľov.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Benzoan bol schválený ako bezpečný konzervačný prostriedok Európskym úradom pre bezpečnosť potravín a možno ho použiť v širokej škále produktov, ako sú ovocné šťavy a nealkoholické nápoje.
V USA tento konzervant nie je uvedený na zozname na jeho použitie ako priameho konzervačného prostriedku.