Etylparahydroxybenzoát (alebo tiež etylparabén) je syntetický etylester kyseliny benzoovej a používa sa ako antifungálna a antibakteriálna syntetická konzervačná látka v tabletách a kapsuliach. Je účinnejšia proti kvasinkám a plesniam ako proti baktériám. Estery kyseliny benzoovej sú však zle rozpustné, čo obmedzuje použitie.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E214 – Etylparahydroxybenzoát:
Vyrába sa synteticky.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Ide o konzervant.
Výroba E214
Kyselina benzoová, benzoáty a estery kyseliny benzoovej sa bežne vyskytujú vo väčšine druhov ovocia, najmä bobuľovín. Brusnice sú veľmi bohatým zdrojom kyseliny benzoovej. Okrem ovocia sa benzoáty prirodzene vyskytujú v hubách, škoricu, klinčekoch a niektorých mliečnych výrobkoch (dôsledkom bakteriálnej fermentácie). Na komerčné účely sa kyselina benzoová pripravuje chemicky z toluénu a potom sa esterifikuje.
Na čo sa používa etylparahydroxybenzoát?
Okrem potravinárstva sa používa aj v kozmetike a farmácii.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E214:
- pivo
- ovocné šťavy
- zavareniny
- múky
- syry
- sladkosti
- pekárske výrobky
- zmrzliny
Je E214 zdravé?
U niektorých ľudí môžu estery kyseliny benzoovej uvoľňovať histamín a spôsobiť tak pseudoalergické reakcie. Prítomnosť E214 v kozmetike môže vyvolať kontaktné alergie.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Etylparahydroxybenzoát je schválený na použitie ako potravinárska prídavná látka v EÚ (len v obmedzenom počte potravín), v Austrálii a na Novom Zélande je však zakázaný.