Etylparahydroxybenzoát sodná soľ (E215) sa používa v potravinárskom priemysle ako konzervant.
Stretnúť sa môžete aj s názvom etyl p-hydroxybenzoát sodný.
Nájsť ju ale môžeme aj v kozmetike a farmaceutickom priemysle.
Ide o antifungálnu a antibakteriálnu látku s konzervačnými vlastnosťami.
Hlavné dôležité body o E215 – etylparahydroxybenzoát sodná soľ:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto potravinárskej prídavnej látke vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E215
Výroba látky prebieha syntetickým procesom.
Na komerčné účely sa vyrába chemicky z toluénu a potom prejde procesom esterifikácie.
Na čo sa používa etylparahydroxybenzoát sodná soľ?
Rovnako ako mnoho ďalších konzervačných látok, E215 možno použiť do sladkostí alebo snackov.
Táto látka sa ale nachádza aj v syre, margaríne, sladidlách alebo šalátovom dresingu.
Je E215 zdravý?
Podľa dostupných informácií nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.
Rovnako ako u iných látok môže E215 vyvolať alergické reakcie, ako je svrbenie, opuchy, kaprivka alebo astma. Ľudia citliví na alergické reakcie by sa preto produktom s týmto konzervantom mali vyhýbať.
Podľa niektorých štúdií môže konzumácia etylparahydroxybenzoátu sodnej soli spôsobiť poruchy pozornosti alebo zápaly kože.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie E215 povolené, ale veľmi obmedzené. Použiť sa u nás môže napr. do vianočky, orechov, sladkostí alebo tekutých sladidiel.
V Spojených štátoch a Austrálii je E215 pre použitie v potravinárskom priemysle zakázané.