Propylparahydroxybenzoát (alebo tiež propylparabén) je syntetický propylester kyseliny benzoovej a používa sa ako antifungálna a antibakteriálna syntetická konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch a kozmetike. Estery kyseliny benzoovej sú zle rozpustné, čo obmedzuje použitie.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E216 – Propylparahydroxybenzoát:
Nie je povolené v SR.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Ide o konzervant.
Výroba E216
Kyselina benzoová, benzoáty a estery kyseliny benzoovej sa bežne vyskytujú vo väčšine druhov ovocia, najmä bobuľovín. Brusnice sú veľmi bohatým zdrojom kyseliny benzoovej. Okrem ovocia sa benzoáty prirodzene vyskytujú v hubách, škoricu, klinčekoch a niektorých mliečnych výrobkoch (dôsledkom bakteriálnej fermentácie). Na komerčné účely sa kyselina benzoová pripravuje chemicky z toluénu a potom sa esterifikuje.
Na čo sa používa propylparahydroxybenzoát?
Okrem potravinárstva sa používa aj v liečivách a kozmetike (prípravky na vodnej báze, ako josu krémy, pleťové vody, šampóny a kúpeľové produkty).
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E216:
- nealkoholické a alkoholické nápoje
- pekárske výrobky
Je E216 zdravé?
Existujú správy, že táto konzervačná látka môže pri použití v kozmetike spôsobiť alergické reakcie na kožu.
Propylparahydroxybenzoát tiež preukázal vysokú mieru zadržiavania v ľudskom tele au morských živočíchov, čo môže viesť k prípadnej toxicite.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Propylparahydroxybenzoát už nie je schválený na použitie ako potravinárska prídavná látka v EÚ. Bol tiež odstránený zo zoznamu látok povolených v Spojenom kráľovstve po nedávnom výskume jeho účinku na reprodukciu u potkanov.
Pravidlá Európskej komisie tiež ukladajú výrobcom, aby znížili koncentráciu propylparabénu v kozmetických výrobkoch a vyvarovali sa používania tohto konzervantu vo výrobkoch určených pre aplikáciu na plienkovú oblasť detí do troch rokov.