Propylparahydroxybenzoát sodná soľ (E217) sa v potravinárskom priemysle využíva ako konzervačná látka. Slúži ako konzervačný prostriedok proti kvasinkám a plesniam.
Kyselina benzoová, ktorú obsahuje, sa ťažko rozpúšťa vo vode. To zmenšuje možnosti použitia.
Hlavné dôležité body o E217 – propylparahydroxybenzoát sodná soľ:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E217
Benzoáty sa prirodzene získavajú z ovocia, ako sú napr. brusnice, huby, škorica, klinčeky alebo niektoré mliečne výrobky.
Na komerčné účely sa však E217 pripravuje syntetickým procesom z toluénu a následnou esterifikáciou.
Na čo sa používa propylparahydroxybenzoát sodná soľ?
V krajinách, kde je použitie látka povolené, sa používa pri výrobe potravín a nápojov.
Látku 217 môžete nájsť v alkoholických aj nealkoholických nápojoch alebo zmrzline.
Používa sa tiež vo farmaceutickom priemysle.
Je E217 zdravý?
Vedľajšie účinky v rámci dennej dávky (10 mg na kg telesnej hmotnosti) nie sú známe.
U niektorých jedincov môže viesť vyššia konzumácia kyseliny benzoovej k aktivácii histamínu. To spôsobí alergickú reakciu.
Väčšinou sa alergické reakcie objavujú len v kozmetike s obsahom E217, nie v potravinách.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii je použitie propylparahydroxybenzoátu sodnej soli zakázané.
V Austrálii je látka zakázaná, pretože sa spája s podráždením pokožky a necitlivosťou úst.