Bisulfit sodný, tiež známy ako hydrogénsiričitan sodný je jeden zo siričitanov, ktorý je možné použiť ako konzervant a antioxidant v potravinách.
Jedná sa o číru bezfarebnú občas ľahko žltkastú kvapalinu s typickou vôňou oxidu siričitého.
Hlavné dôležité body o E 222- hydrogénsiričitan sodný
Nie je prírodného pôvodu a vyrába sa synteticky
Nie je vhodný pre deti
Jedná sa o potravinový alergén au citlivejších jedincov môže dôjsť k podráždeniu očí alebo slizníc – vždy musí byť výrazne označený , pokiaľ je obsiahnutý v potravine
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E222
Tento konzervant môže byť komerčne vyrábaný z chemickej reakcie medzi plynným oxidom siričitým a vodným hydroxidom sodným.
Hydrogensiričitan sodný vždy musí byť tučne zvýraznený na obale potravín, pokiaľ je obsiahnutý.
Kde sa hydrogénsiričitan sodný (E 222) používa?
Pokiaľ sa pridá do vody v kyslom prostredí, uvoľňuje plynný oxid siričitý, ktorý funguje ako konzervačný prostriedok na ničenie mikroorganizmov.
Môže byť tiež použitý ako pohlcovač kyslíka, ktorý zabraňuje znehodnoteniu potravín oxidáciou. A tým chráni farbu (proti zhnednutiu), čerstvosť a chuť potravín. Bežne sa používa pri konzervovaní ovocia a listovej zeleniny.
Krevety sú často touto látkou ošetrené, aby sa zabránilo alebo spomalilo tvorbe čiernych škvŕn v hlave a pancieri po tom, čo sú vystavené kyslíka.
Jeho funkciou je zabrániť zhnednutiu pri výrobe taveného syra.
Môže byť použitý na zmäkčenie kukuričných zŕn, a tým umožňuje umožnenie ľahkému oddeleniu vlákniny a bielkovín od škrobu.
Konkrétne produkty
- Huy Fong Foods – Sriracha omáčka
- Milsy – Bánovecká nátierka
- Olma – tradičné nátierkové maslo
Je E222 zdravé?
Radíme ho medzi konzervanty, ktoré môžu u niektorých jedincov spôsobiť alergickú reakciu, ako bolesť hlavy, žihľavku alebo dýchacie ťažkosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Tento konzervant je bezpečný na jedenie a nemá takmer žiadne vedľajšie účinky a jeho bezpečnosť bola schválená ako v USA, tak v Európskej únii, pre použitie v obmedzenom množstve.
Bisulfit sodný je všeobecne uznávaný ako bezpečný, pokiaľ sa používa ako konzervačná látka, ale je zakázaný v mäse, potravinách obsahujúci vitamín B1 a surovom/čerstvom ovocí alebo zelenine.