Siričitan vápenatý je biely, nestály prášok, ktorý reaguje s kyslíkom za vzniku síranu vápenatého. Ide o vápenatú soľ kyseliny siričitej av kyslom prostredí tvorí kyselinu sírovú, konzervačnú látku. Okrem toho, že sa jedná o konzervant, môže byť použitý aj ako bieliaci prostriedok pri výrobe cukru.
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E226 – Siričitan vápenatý:
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
V SR je povolené.
Neodporúčame.
Výroba E226
Siričitan vápenatý sa vyrába pridávaním oxidu siričitého do vápenatého lúhu.
Na čo sa používa siričitan vápenatý?
Používa sa ako konzervačný prostriedok a tiež ako oxidačný a bieliaci prostriedok, aby sa zabránilo znehodnoteniu a zmene farby.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E226:
- cider
- ovocné šťavy
- konzervované ovocie
- víno
Je E226 zdravé?
Vďaka svojmu oxidačnému účinku môže siričitan draselný znížiť obsah vitamínov vo výrobkoch. V pečeni sa redukuje na neškodný síran a vylučuje sa močom.
Siričitanom (E221 – E228) je potrebné sa vyhnúť, ak jedinec zle znáša prírodné siričitany. Je známe, že táto chemikália dráždi žalúdočnú výstelku v dôsledku uvoľňovania kyseliny sírovej.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Siričitan draselný je ako potravinárska prídavná látka schválený v EÚ aj v USA. V Austrálii a na Novom Zélande je však E226 zakázané.