Kde všade je siričitan vápenatý (E226) zakázaný a čo je vlastne zač?

Siričitan vápenatý je biely, nestály prášok, ktorý reaguje s kyslíkom za vzniku síranu vápenatého. Ide o vápenatú soľ kyseliny siričitej av kyslom prostredí tvorí kyselinu sírovú, konzervačnú látku. Okrem toho, že sa jedná o konzervant, môže byť použitý aj ako bieliaci prostriedok pri výrobe cukru.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E226 – Siričitan vápenatý:
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
V SR je povolené.
Neodporúčame.

Výroba E226

Siričitan vápenatý sa vyrába pridávaním oxidu siričitého do vápenatého lúhu.

Na čo sa používa siričitan vápenatý?

Používa sa ako konzervačný prostriedok a tiež ako oxidačný a bieliaci prostriedok, aby sa zabránilo znehodnoteniu a zmene farby.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E226:

  • cider
  • ovocné šťavy
  • konzervované ovocie
  • víno

Je E226 zdravé?

Vďaka svojmu oxidačnému účinku môže siričitan draselný znížiť obsah vitamínov vo výrobkoch. V pečeni sa redukuje na neškodný síran a vylučuje sa močom.

Siričitanom (E221 – E228) je potrebné sa vyhnúť, ak jedinec zle znáša prírodné siričitany. Je známe, že táto chemikália dráždi žalúdočnú výstelku v dôsledku uvoľňovania kyseliny sírovej.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Siričitan draselný je ako potravinárska prídavná látka schválený v EÚ aj v USA. V Austrálii a na Novom Zélande je však E226 zakázané.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)