Ortofenylfenol (2-fenylfenol alebo tiež ofenylfenol, bifenylón alebo orthoxenol) je biely, vo vode nerozpustný prášok, ktorý sa používa ako antifungálna syntetická konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch, najmä citrusových plodoch, aby sa zabránilo rastu plesne penicillium. Jeho využitie je najmä na poľnohospodárske účely.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E231 – Ortofenylfenol:
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.
Výroba E231
Orthofenylfenol sa syntetizuje z fenyléteru.
Na čo sa používa orthofenylfenol?
Primárne využitie orthofenylfenolu je ako poľnohospodársky fungicíd, ktorý sa všeobecne používa po zbere. Bežne sa tiež používa na voskovanie citrusových plodov. Využíva sa tiež ako dezinfekčný prostriedok v domácnostiach, nemocniciach, opatrovateľských domoch a potravinárskych prevádzkach. Možno ho použiť aj na vlákna a ďalšie materiály. Používa sa tiež pri výrobe ďalších fungicídov, farbív, živíc a gumárenských chemikálií.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E231:
- ananás
- slivky
- nektárinky
- sladké zemiaky
- čerešne
- jablká
- hrušky
- paradajky
Je E231 zdravé?
Orthofenylfenol spôsobuje poškodenie pečene a tiež centrálne a periférne nervy u ľudí, ktorí sú často v tesnom kontakte s veľkým množstvom E231. Táto chemikália je klasifikovaná ako dráždivá. V súvislosti s užívaním E231 boli tiež hlásené bolesti hlavy a kožné poruchy.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V EÚ, Austrálii a na Novom Zélande je zakázaný kvôli svojim preukázaným vedľajším účinkom.