Nisin ako prírodný konzervant zohráva dôležitú úlohu pri výrobe mäsových výrobkov.
Jeho najbežnejšie využitie je ako konzervačná látka v tavených syroch a mäsových výrobkoch.
Hlavné dôležité body o E 234 – nizín
Je to konzervant
Je prírodná , pokiaľ pochádza z ovocia, ale na trhu je väčšinou syntetická, vyrobená z chemickej výroby
Je vhodný pre deti, tehotné aj dojčiace žien
Nie je to alergén a môže znížiť príznaky alergie spôsobené iným chemickým konzervačným prostriedkom
Je vegánsky , ak sa pri výrobe použije cukrové médium, ako je dextróza (nie je, ak sa ako médium použije napríklad mlieko)
Výroba E 234
Vyrába sa fermentáciou suroviny na báze cukru s pridaným kvasničným extraktom pomocou baktérie Lactococcus lactis subsp. Lactis a vzniká svetlo hnedý prášok.
Kde sa nizín (E 234) používa?
Tento konzervant sa používa na zamedzenie kvasných procesov v potravinách, zamedzeniu rastu baktérií a spór a výsledkom je predĺžená doba skladovania.
Pridaním tejto zložky do potravín pomáha znížiť intenzitu tepelnej úpravy, a tým znížiť straty nutričných hodnôt konzervovaných potravín.
Používa sa ako náhrada za dusitan sodný a kyselinu dusičnú (obaja sú zdraviu škodlivé látky) v mäsových výrobkoch, ako konzervant a zvýrazňovač farby.
V procese spracovania piva, zvyšujem sterilizačný účinok chmeľu na termofilné baktérie bez toho, aby to malo nepriaznivý vplyv na fermentačné vlastnosti pivných kvasníc, a tým zaisťuje kvalitu a chuť piva.
Konkrétne potraviny
- President – syr Camembert
- President – tavený syr
- President – tavený syr s modrou plesňou
Je E234 zdravé?
Nizín je považovaný za bezpečnú látku.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Tento konzervant je bezpečný na konzumáciu a bol schválený ako v EÚ, tak aj v USA, pretože je prírodný a po perorálnom požití sa v tráviacom trakte rýchlo premieňa na enzýmy a aminokyseliny.