Natamycín, tiež známy ako pimaricín, bežne používaný ako prírodný konzervačný prostriedok pri povrchovej úprave syrov a údenín na zamedzenie rastu kvasiniek a plesní.
Na trhu je dostupný v niekoľkých typoch, ako čistý, 50% s pomocnými látkami laktózy, glukózy alebo soli.
Je bez chuti, bez zápachu a neovplyvňuje vzhľad, chuť a farbu jedla.
Hlavné dôležité body o E 235 – natamycín
Je prírodného pôvodu
Je vhodný pre deti, tehotné aj dojčiace ženy
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E 235
Je to prírodná antimykotická zložka vyrábaná riadenou fermentáciou.
Kde sa natamycín (E 235) používa?
Bežne sa používa na ničenie kvasiniek a plesní na povrchu prírodne fermentovaných produktov, ako je jogurt, syr, šunka a suchá klobása, a tým predlžuje trvanlivosť.
Jeho vodný roztok môžete sami doma nastriekať na povrch syra, aby ste zabránili splesniveniu syra a predĺžili jeho trvanlivosť. Alebo do jeho roztoku namočte klobásu alebo jeho roztok pridajte do ovocných a zeleninových štiav a vína.
Môže byť tiež použitý v nekvasenom kysnutom pečive. Týmto predĺžite trvanlivosť produktov.
Konkrétne výrobky
- Italiamo – jemný taliansky syr
- Milbona – syr Gouda
- Koliba – salámový syr
Je E 235 zdravé?
Pri testoch bol zistený pozitívny účinok na redukciu váhy a látka je v podozrení, že znižuje účinnosť antibiotík.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Ako v USA, tak aj EÚ sa natamycín môže používať na povrchovú úpravu syrov.