Keď sa povie „formaldehyd v potravinách“, znie to desivo. Poďme sa pozrieť, či to skutočne tak desivé je.
Hlavné dôležité body o konzervante E240 – formaldehyde:
· Nie je vhodný pre deti
· V EÚ nie je povolený
· Je považovaný za potenciálne karcinogénny
· Rozhodne by sme sa mu snažili vyhnúť
Výroba E240
Formaldehyd je bezfarebný plyn so silným zápachom, najčastejšie je používaný v stavebných materiáloch. Priemyselne vyrába katalytickou oxidáciou metanolu. Najbežnejšími katalyzátormi sú kovové striebro, oxid železitý, oxidy železa a molybdénu alebo oxidy vanádu.
Keď sa formaldehyd rozpustí vo vode, stane sa z neho formalín, ktorý sa bežne používa ako dezinfekčný prostriedok alebo ako konzervačný prostriedok v pohrebných ústavoch a lekárskych laboratóriách.
Rastliny, zvieratá aj ľudia produkujú formaldehyd prirodzene, ako súčasť metabolických procesov. Nachádza sa tiež prirodzene v životnom prostredí a vo vzduchu sa rýchlo rozkladá.
Na čo sa formaldehyd používa?
V USA je schválený ako nepriama potravinárska prísada. To znamená, že sa používa v niektorých materiáloch, ktoré prichádzajú do priameho styku s potravinami. V súčasnej dobe ho FDA (Úrad pre potraviny a liečivá) uvádza ako schválený pre použitie v odpeňovačoch (zabraňujú tvorbe peny v niektorých tekutinách a potravinách).
Tekutý formalín je tiež schválený na použitie v rybárskom priemysle – používa sa ako antiparazitická úprava vody pre niektoré druhy rýb, ktoré bežne jeme – napríklad lososa. Používa sa tiež ako protiplesňová úprava a rybích ikier.
Je prísada E240 zdravá?
Pokiaľ je ľudské telo vystavené nízkym dávkam, má účinné procesy, ktoré formaldehyd spracujú, rozložia a vylúčia. Veľmi rýchlo sa vstrebáva a metabolizuje v gastrointestinálnom trakte. Väčšina formaldehydu je v potravinách viazaná takým spôsobom, že nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky.
Vo veľkom množstve ale toxický je. Môže spôsobiť nízky krvný tlak, abnormálny srdcový rytmus, nepravidelné dýchanie, bezvedomie, kóma av zriedkavých prípadoch aj smrť. To sa však týka skutočne vysokých dávok formaldehydu.
Ak sa chcete formaldehydu čo najviac vyhnúť, odporúča sa starostlivo umývať ovocie a zeleninu pod tečúcou vodou, mäso a ryby varte dostatočne dlho. Kupujte ryby v lokálnom rybárstve.
V USA je minimálna úroveň rizika pre človeka stanovená na 0,2 mg na kilogram na deň.
Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet
V USA je formaldehyd povolený, v EÚ je od roku 2016 (ako potenciálny karcinogén) v potravinárskom priemysle, zakázaný. Zakázaný je tiež v Austrálii a na Novom Zélande.