Dusičnan sodný je biely prášok bez zápachu, ktorý je dobre rozpustný vo vode. Funguje ako potravinárska prísada, ktorá pomáha potravinám udržať si farbu . Možno ho tiež použiť na zintenzívnenie farby.
Jedná sa o prírodný minerál , ktorý vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam pôsobí ako konzervant v potravinárskych výrobkoch (najmä ako konzervačné činidlo v mäse). Dusičnany v mäse navyše zabraňujú zmene farby a sú zodpovedné za jeho charakteristickú ružovú farbu.
Je známy tiež pod názvom čílsky liadok , čo je odvodené od toho, že veľké ložiská tejto soli dusičnanu alkalického kovu možno nájsť v Čile.
Potraviny s týmto aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E251 – Dusičnan sodný:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Nie je vhodné pre deti.
Neodporúčame.
Výroba E251
Dusičnan sodný je prirodzene sa vyskytujúci minerál. Vyskytuje sa tiež takmer vo všetkej zelenine. Rastliny ho absorbujú z pôdy a využívajú na rast. V oblastiach, kde sa používajú významné množstvo dusíkatých hnojív, je množstvo dusičnanov v zelenine vyššie. Najviac dusičnanu sodného sa nachádza v koreňovej zelenine, ako je mrkva, petržlen a repa. Môže byť priemyselne syntetizovaný neutralizáciou kyseliny dusičnej uhličitanom sodným.
Na čo sa používa dusičnan sodný?
E251 je možné okrem v potravinárstve tiež použiť pri výrobe kyseliny dusičnej pre hnojivá a tiež na prenos tepla v solárnych elektrárňach. Využíva sa tiež v lepidlách a tmeloch pri výrobe výbušnín, vrátane nitroglycerínu, v rozpúšťadlách pri výrobe farieb a lakov, ako oxidačné činidlo v pyrotechnike, v sklárskom a keramickom priemysle a ako substrát na výrobu dusičnanu draselného.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E251:
- mäso (údené a spracované)
- syry
- koreňová zelenina
- pizza
Je E251 zdravé?
Dusičnan sodný sám o sebe nie je zdraviu škodlivý, toxicitu však vykazujú ďalšie zlúčeniny dusíka, ktoré z neho môžu v tráviacom trakte vznikať. Pri vystavení teplote a nízkemu kyslému pH v žalúdku sa asi 25 percent dusičnanov premení na dusitany a tie sa potom do určitej miery premenia na nitrozamíny. Vedecká komunita považuje nitrozamíny za potenciálne karcinogénne látky pre človeka. Nedá sa teda hovoriť o karcinogenite dusičnanu sodného, ale o karcinogenite nitrozamínov, ktoré môžu vznikať z dusičnanu sodného pri veľmi vysokých dávkach.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie dusičnanov je zakázané v detských potravinách, avšak pre mäsový priemysel sa v EÚ používať smiať. V USA, Austrálii a na Novom Zélande je E251 tiež povolené.