Dusičnan sodný je biely prášok, ktorý funguje ako potravinárska prísada, ktorá pomáha potravinám udržať si farbu . Možno ho tiež použiť na zintenzívnenie farby.
Jedná sa o prírodný minerál , ktorý vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam pôsobí ako konzervant v potravinárskych výrobkoch (najmä ako konzervačné činidlo v mäse). Pravdepodobne ide o najstarší konzervant používaný na sterilizáciu potravín a zabránenie tomu, aby sa na nich vyvíjali baktérie. Dusičnany v mäse navyše zabraňujú zmene farby a sú zodpovedné za jeho charakteristickú ružovú farbu.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E252 – Dusičnan draselný:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Nie je vhodné pre deti.
Neodporúčame.
Výroba E252
Dusičnan draselný je možné získať z rastlinnej hmoty alebo živočíšneho odpadu. Môže byť tiež syntetizovaný priemyselne neutralizáciou kyseliny dusičnej chloridom draselným.
Na čo sa používa dusičnan draselný?
E252 sa už od stredoveku používa ako konzervant potravín, ďalej je jeho využitie aj v strelnom prachu (ako oxidačné činidlo) a ako hnojivo.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E252:
- mäso (údené a spracované)
- syry
- koreňová zelenina
- ryby
- pizza
Je E252 zdravé?
Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by dusičnany ako samostatná skupina vyvolávali po konzumácii nežiaduce a nebezpečné reakcie v tele. Rýchlo sa vylučujú močom av tele nezostávajú dlho. Nebezpečenstvo v nich pochádza z možnosti dostať sa do tela pod vplyvom určitých podmienok premeniť sa na dusitany . Bolo zistené, že enzýmové komplexy v slinách a žalúdočnom obsahu môžu premeniť nitrátovú skupinu na dusitany. Ďalším rizikom je pomerne vysoká teplota vnútorného prostredia tela, ktorá priebeh tejto reakcie uľahčuje. Výsledný dusitan draselný môže v tele spustiť rad nebezpečných procesov a interakcií .
Premena dusičnanu draselného na dusitan, najmä vo väčšom množstve, spôsobuje vážne poruchy funkcie krvotvorby a tvorby hemoglobínu . Efekt je nepríjemný najmä u dojčiacich žien, pretože vstup dusitanov cez materské mlieko do tela dieťaťa môže vyvolať stav známy ako cyanóza alebo syndróm modrého dieťaťa . Vážne riziká nadmernej konzumácie E252 sa vyskytujú aj u detí, keď produkty získané premenou dusičnanov v tele môžu vyvolať hyperaktivitu, žalúdočné nevoľnosti, vracanie a ďalšie. U dospelých môžu tiež spôsobovať anémiu, problémy s obličkami, dokonca aj zvýšené riziko malignity .
Hoci nie je oficiálne zakázané použitie v potravinárskom priemysle, údaje o vedľajších účinkoch aditíva E252 sú dôvodom, prečo je jeho používanie prísne regulované z hľadiska množstva. Má sa za to, že keď sa dusičnan draselný konzumuje zriedka a vo veľmi malých množstvách, nepredstavuje zdravotné riziká.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Dusičnan draselný (E252) je schválený pre použitie ako prísada v potravinárskom priemysle v rámci Európskej únie, Spojených štátov a Austrálie.